Melkchocola en pure liefde

België is – samen met Zwitserland – het belangrijkste chocoladeland ter wereld. Na de Tweede Wereldoorlog produceerde België al bergen chocolade, met bijzondere aandacht voor een echte Belgische uitvinding: ‘pralines’ – gevulde chocolade. Chocolade was in die tijd bij onze zuiderburen overal goed en goedkoop verkrijgbaar. Dat kwam vooral omdat de Belgische kolonie Congo heel veel cacao produceerde.

Nederlanders waren dol op die Belgische chocolade en het is daarom niet gek dat chocolade een verzachtende rol speelde op de werkvloer van de Volt in Oosterhout. Daar werkten honderden Belgische meisjes die vaak op chocolade trakteerden. 

Iedereen die wij spreken over hun jaren bij de Volt in Oosterhout, loopt het water nog in de mond, als ze denken aan de Belgische chocolade, die ze daar kregen. Vooral de mannen smelten nog steeds weg als ze vertellen over de repen chocola die ze soms kregen als bedankje of presentje van zo’n ‘Belske’.

Alles in het zedelijke hoor! Daar zijn wij van overtuigd. We hebben nog nooit een verhaal gehoord over de rol van chocolade in het liefdesverkeer bij de Volt. De combinatie van melkchocola en pure liefde, dat moet een uitvinding van na die tijd zijn.

Dessert 58 chocolade werd in 1958 door Cote d’Or geïntroduceerd vanwege de Wereldtentoonstelling in Brussel.

Boter smokkelen met de bus

Boter was in België twee keer zo duur...

Willy Lux

Kaz Lux vertelt over zijn Poolse vader...

Familie Smits

Eigenaar van bierbrouwerij De Gekroonde Bel...