Frans Bekers bracht zowat zijn hele werkzame leven door in het magazijn van de Volt en PDM. Eerst voor de spoelen, later voor de chemicaliën, een serieuze taak.
Mensen als Frans gingen nooit weg bij een baas als Philips, want die stelde zich op als een zorgzame vader voor z’n personeel. Dat viel onder andere op te maken uit de legendarische Sinterklaasbezoeken op het bedrijf. Het was altijd groot feest als de goedheiligman cadeautjes kwam brengen voor de kinderen van het personeel. Philips zorgde in tijden van woningnood ook voor woonruimte.
Zo kwam het gezin Bekers in Oosterheide terecht. Frans ging twee keer per week met zijn gezin naar de moestuin aan de Molenstraat, waar ze groenten en fruit als aardbeien, boontjes, radijsjes en spinazie teelden. Het gebruik en de opbrengst van die tuin waren gratis. In de bedrijfswinkel kon het personeel Philipsproducten zoals lampen, radio- en tv-toestellen. Tegen personeelskorting uiteraard.
De kleine Nico, zoon van Frans, staat op de foto met zijn vader bij gelegenheid van de puzzelfietstocht die ze samen maakten toen Philips het 75-jarig bestaan vierde. Later hielp het bedrijf Nico aan een goede opleiding. Ieder kind van een werknemer dat gingen studeren, kreeg namelijk een bijdrage van duizend gulden per jaar. Mede daardoor kon Nico naar de kweekschool om onderwijzer te worden.
Sportvereniging Volt werd in 1954 opgericht in de kantine van Atelier Volt. Aanvankelijk speelden ze in de zomermaanden tegen andere bedrijfsvoetbalclubs. De allereerste voetbalwedstrijd tegen ’t Zeemke ging verloren met 6-1. Maar later streed SVV ’54 met regelmaat om het kampioenschap in de Noord-Brabantse en KNVB-competities. In 1958 fuseerde de club met Beatrix ’58 tot BVC ’54. Zoon Nico had toen al meer belangstelling voor de tafeltennisclub van het bedrijf en die sport bedrijft hij anno 2024 nog steeds.
Bron: Nico Bekers (zoon)
